Pähkla Vähi- ja Kalakasvatus asub Saaremaal, vaid mõne kilomeetri kaugusel Kuressaarest Saaremaa vallas, Pähkla külas. Juba vanadest headest aegadest saadik on Pähkla olnud kuulus eelkõige oma puhta vee ja imettegeva toimega Pühatu ehk Põhjatu allika poolest.
Ajalugu
Legendi järgi on Saaremaa suurim ja kuulsaim ohvriallikas just seesama Põhjatu, mis asub Pähkla küla taga heinamaal väikeses metsatukas, saanud oma nimetuse sügavusest - kord olevat seotud seitsme sülla pikkuselt ritvu üksteise otsa ja aetud siis allikasse, kuid põhi jäänud kätte saamata. Ka ei olevat kogu küla köied kokkuseotuna põhja ulatunud.
Pähkla Põhjatu allikaile rajas Saare Kalur kalakasvanduse juba aastakümneid tagasi. Pärast suure kalamajandi lagunemist läks aga hingusele ka Pähkla kasvandus.
Ligi 10-meetrise läbimõõduga allikas varustab oma sinakasrohelisest sügavusest üleskeeva puhta veega aga endiselt Pähkla kalakasvatuse basseine.
Pähkla vähi- ja kalakasvatus
Tänaseks on kasvandus omandanud äratundmatuseni muutunud uue ja modernse ilme. Pähkla vähi- ja kalakasvandus on kõrgtasemel välja arendatud tootmisettevõte, kus on nii töötlemisliinid kui ka suitsutsehh, külmkambrid ja muud vajalikud seadmed ning mis omab aastatepikkust kogemustepagasit kala- ja vähikasvatuses.
Pähkla kalakasvatustiikides kasvatame kodumaist vikerforelli.
Pähkla kalakasvatuse veevarustus põhineb Põhjatu allikaveel, mis on üks suurimaid, veerikkamaid ja sügavamaid allikaid Saaremaal. Just ideaalsete väliskeskkonna tingimuste (kalatiikidele tuleb nimetatud allikast kristallselget värsket vett peale 80-100 l/s) ja modernse kalakasvatustehnoloogia toel on Pähklas kasvatatud vikerforell väga hinnatud ja valitud kalakasvatajate võistlustel parimaks kalaks.
Pähkla Vähi- ja Kalakasvatus valmistab oma tooted ette eurostandarditele vastavas ja tipptehnoloogiaga varustatud rooklas. Seal toimuvad kõik kalatöötlusega seotud tööprotsessid: kala rookimine, fileerimine, maitsestamine, suitsutamine, pakendamine jne.
Tulevik ja visioon
Lähitulevikus on plaanis Pähkla vähi- ja kalakasvandust veelgi laiendada, et suurendada vikerforelli tootlust. See tähendab ettevõtte jaoks uute tiikide ja kalakasvatushoone ehitust.
Meie visioon on pakkuda kvaliteetsest toidust lugupidavale inimesele igapäevast meelehead värske vikerforelli näol – roogituna, fileerituna, kuumsuitsutatult, külmsuitsutatult ja õrnsoolatult.