Pähkla vähi- ja kalakasvatust tunnustati 2010. aasta jaanuaris Veterinaar- ja Toiduameti poolt ja ettevõttele väljastati käitlemisettevõtte tunnustamise nr. 558. Tunnustatud käitlemisvaldkonnad on: roogitud, fileeritud, soolatud, suitsutatud ja jahutatud kalatooted.

Tootmine

Pähkla vähi- ja kalakasvatuse tootmishoone on ehitatud 2009. aastal. Selles hoones on planeeritud päevane rookimismaht 4000 kg kala, suitsutamise maht 500 kg kala ja kalatootede valmistamise maht 500 kg toodangut.

Kala töötlemisel on ruumide keskmine temperatuur 6°C (± 2°C).

Sügavkülmkamber, jahutuskamber ja töötlemisruumid on varustatud õhutemperatuuri salvestiga.

 


 

Suitsukala

Suitsutamine toimub täisautomaatsetes suitsuahjudes, kus on võimalik vastavalt vajalikule tööprotsessile juhtida aega, kambri temperatuuri, toote sisetemperatuuri, niiskust ahjus ja suitsu pealeandmise ajalist pikkust. Eestis on õhuniiskus kolmveerand aastat suhteliselt kõrge ja päevade kaupa üsna kõikuv.

Selleks, et tagada toodete stabiilsus, juhitakse suurem osa ahju sissetulevast õhust läbi külmaseadmete, kus eraldatakse liigne niiskus.


 

 

Kvaliteet

Pähkla vähi- ja kalakasvatuse tootmise juures on suureks eeliseks, et kalakasvatuse basseinid, mis on varustatud Pühatu allikavee kristallselge ja karge voolava veega, asuvad tootmishoonest vaid 200 meetri kaugusel.

Pärast kala veest välja võtmist toimub esmane töötlus jäävees, veerand tundi hiljem jõuab see aga juba rookimislauale. Selleks ajaks on kala sisetemperatuur langenud 3°C kraadini. Roogitud, tõstetakse kala jahutuskambrisse, kus temperatuur on 0°C.

Teisisõnu - värskemat ja paremini jahutatud kala ei ole võimalik toota.